Contact      Login

Dana Bivol (Partener Popescu & Asociații): „Nu există scurtătură în viața profesională. Am înțeles încă de la început că învăț pentru mine”

Doamnele sunt majoritare în firma Popescu & Asociații, acoperind un procent de 60% din echipă.Și la nivelul managementului, din cei șapte parteneri, patru sunt femei. Doamnele avocat au un rol cheie în activitatea Popescu & Asociații, fiind implicate activ în bunul mers al companiei. Politica organizațională este una care mizează pe egalitatea de gen, doamnele și domnii împărțindu-și atribuțiile și contribuind împreună la dezvoltarea firmei de avocatură.

Activitatea Popescu & Asociații se desfășoară pe câteva paliere importante: Banking & Finance, Energy, Pharma, Corporate/M&A, Capital Markets, Real Estate, Infrastructure/PPP, Employment, Insolvență și Restructurare, Litigii și Arbitraj, Conformitate și Dreptul Penal al Afacerilor, iar fiecare dintre aceste paliere este structurat în departamente specializate, în funcție de aria de practică.

O altă doamnă partener din echipa Popescu & Asociații este Dana Bivol (foto), un avocat cu notorietate în branșă.

Dana ne-a explicat că parcursul său profesional s-a bazat întotdeauna pe o serie de coordonate bine stabilite și de la care nu a acceptat nicio abatere: munca asiduă, prestată întotdeauna cu dedicare, seriozitate și onestitate, atât față de ea, față de profesie, cât mai ales față de client. „Cred că cea mai importantă și poate chiar decisivă etapă din parcursul carierei a fost momentul în care am realizat că există o singură cale spre reușită: munca depusă cu reală pasiune. Că nu există scurtături spre succes. Că nimic nu este dat și că nimic nu vine fără efort. Că trebuie, de fiecare dată, să fiu perseverentă, să am rabdare și încredere în forțele proprii. Traiectoria profesională mi-a fost dictată, de-a lungul anilor, de diverse decizii, mai mult sau mai puțin importante. Dintre acestea, însă, mă pot rezuma la două ce consider că au avut un rol decisiv: să cred întotdeauna în șansele mele și să rămân spre a construi alături de cei mai buni. Observ adeseori că tinerii din noua generație au tendința de a schimba mediul de lucru atunci când acesta nu le oferă exact ceea ce își doresc și exact atunci când își doresc. Totuși, pentru mine, stabilitatea și răbdarea rămân printre valorile care m-au adus, din punct de vedere profesional, în punctul în care mă aflu astăzi”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

Din punctul său de vedere, ceea ce i-a adus recunoașterea nu au fost doar mandatele finalizate cu succes ci, mai degrabă, a fost abordarea pe care a ales-o în viața profesională. „ Astfel, am înțeles încă de la început că învăț pentru mine, că fiecare nou proiect este o șansă ce mi se oferă pentru a mă dezvolta și a dobândi noi cunoștințe. De aceea, am ales să nu refuz niciun mandat și am arătat întotdeauna disponibilitate totală și chiar curiozitate spre tot ceea ce este nou. Cu cât un proiect presupune mai multă interdisciplinaritate, mai multă nevoie de creativitate și de spirit inovativ, cu atât mă atrage mai mult. Drumul meu spre parteneriat a fost determinat, în principal, de multă muncă și dedicare. Am avut poate norocul de a conștientiza că fără rigoare și fără pasiune în exercitarea profesiei, mai ales în domeniul juridic, cu greu vei reuși să faci față provocărilor și să avansezi din punct de vedere profesional. Însă nu am parcurs acest drum de una singură. Trebuie să recunosc că poate unul dintre cele mai importante „atuuri" ale mele, dacă pot să spun astfel, sunt colegii mei, echipa Popescu & Asociații, alături de care am reușit să îmi îndeplinesc obiectivele profesionale și să excelez”, argumentează avocatul.

Nu există scurtătură în viața profesională


Dana Bivol și-a însușit fiecare lecție care i-a fost oferită de viață, fiind de părere că cea mai importantă dintre ele, pentru atingerea performanței, este seriozitatea. A înțeles încă de când a pășit pe drumul profesional faptul că nu există o scurtătură în această direcție. „Am conștientizat cât de importantă este perseverența și, mai ales, am învățat să accept că și eu pot învăța de la alții, cum alții învață de la mine. În viața profesională există două decizii importante: alegerea carierei și alegerea oamenilor alături de care urmează să lucrezi. Nu știu dacă au fost greșeli pe parcursul meu profesional, însă cu siguranță au fost o multitudine de provocări în care strategia aleasă, dar și deciziile rapide, la momentul potrivit, au conturat succesul proiectelor. Avocatura a fost și va fi întotdeauna o profesie dificilă, ce este în esență un mod de viață și nu doar o activitate profesională. De cele mai multe ori, aceasta presupune compromisuri, renunțări etc. Dar avocatura înseamnă, de asemenea, și satisfacție. Înseamnă dezvoltare continuă, bucuria de a fi înconjurat de oameni de calitate, de a coordona proiecte mari, momentele imediat premergătoare câștigării unor proces, gratitudinea clientului. Pentru o tânără aflată la început de drum poate fi un stil de viață greu de susținut. Însă, în egală măsură, dacă această profesie este exercitată cu pasiune, pe baza unor valori bine internalizate, oricât de greu ar părea la un moment dat, avocatura îți poate aduce satisfacții incomensurabile”, arată Partenerul Popescu & Asociații.

Dana apreciază că valoarea unui avocat este dată, în primul rând, de dedicarea sa spre profesie. Ceea ce admiră la un avocat este modul în care acesta alege să își exercite profesia, prin raportare la un set bine stabilit de valori, precum dreptatea, angajamentul, etica și onestitatea. „ Succesul se poate raporta la diverse coordonate, însă pentru mine reușita se măsoară în finalizarea cu succes a unui mandat și, în egală masură, în gratitudinea și încrederea pe care clienții ajung să ne-o poarte. Valoarea avocatului și succesul său reprezintă doua coordonate ce se influențează reciproc în mod direct. Un adevărat profesionist este întotdeauna pasionat de domeniul în care lucrează, iar pasiunea naște dorință de muncă, vitalitate. În cele din urmă, acestea duc spre un singur loc - succesul”, este de părere avocatul.

Femeile dețin toate trăsăturile pe care le necesită o profesie din domeniul juridic. „De-a lungul carierei am întâlnit femei ce m-au impresionat prin conștiinciozitate și mult respect pentru ceea ce fac. De asemenea, femeile au înțeles că, în această lume a domeniului juridic, numai munca asiduă, consecventă, le poate deschide calea spre succes și spre depășirea prejudecăților. Astăzi, observ că femeile avocat sunt din ce în ce mai conștiente de puterile lor. Sunt femei pe atât de concentrate spre îndeplinirea obiectivului propus, pe atât de sigure pe sine, de elegante și meticuloase, ceea ce nu poate decât să mă inspire și, sper, să le inspire și pe tinerele ce vor accede în această profesie”, nuanțează Dana Bivol.