Contact      Login

Doamnele avocat domină efectivele D&B David și Baias. Ponderea avocatelor face ca ‘lady lawyers’ să se implice în fiecare proiect al firmei

D&B David și Baias este una dintre casele de avocatură din România în care femeile “dețin controlul”, procentul doamnelor fiind de 70% din totalul avocaților. La nivel de parteneriat, Anda Rojanschi și Manuela Guia, avocați-partener ai D&B David și Baias, coordonează împreună cu Sorin David (partener fondator) și Dan Dascălu (partener) întreaga activitate a firmei.

Cele două doamne sunt responsabile de o mare parte a activității de consultanță, fiecare gestionând anumite domenii de specializare, de la M&A și reorganizare de companii până la achiziții publice, drept comercial și protecția datelor.

Și în linia secundă, cea a Avocaților Seniori Coordonatori ai D&B David și Baias, „dominația” femeilor este evidentă, funcțiile fiind deținute de Amelia Teis, Ana-Maria Iordache, Bianca Naghi și Mihail Boian. “Având în vedere ponderea avocatelor în totalul colaboratorilor D&B David și Baias, nu a fost vreun proiect derulat de noi în care o doamnă avocat să nu fi fost implicată. Nu putem să dam nume de proiecte, dar putem spune că implicarea lor este importantă pentru toate ariile de practică, de la proiecte de achiziții, vânzări și reorganizări din diverse industrii, până la probleme de concurență, ajutor de stat sau achiziții publice”, au declarat reprezentanții D&B David și Baias.

De altfel, în ultimii doi ani, au fost recrutate 15 doamne avocat care au diverse specializări. De asemenea, firma a promovat multe reprezentante ale sexului frumos. În anul 2016, Amelia Teis, Ana-Maria Iordache și Bianca Naghi au fost promovate la poziția de Avocați Seniori Coordonatori în cadrul firmei. În același an, Cristina Păduraru și Georgiana Bălan au fost promovate Avocați Seniori, iar anul trecut, Mădălina Dobre și Otilia Vîlcu au fost promovate Avocați Seniori.

Munca în echipă este importantă

“Îmi place ceea ce fac și cred cu tărie că această compatibilitate cu profesia este foarte importantă pentru că în acest fel clientul simte implicarea și atunci îți acordă încrederea lui, lucru care nu este puțin deloc. Am lucrat întotdeauna bine în echipa și îmi place să transmit ceea ce știu către colegii mai tineri”, declară Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

Anda este Licențiată în Drept la Universitatea București și este membră a Baroului București din 1996. S-a alăturat echipei juridice a PricewaterhouseCoopers în anul 2002, fiind Partener al D&B David și Baias SCA din anul 2008.

Ea este parte a conducerii echipei integrate de Tranzacții PwC-D&B David și Baias și coordonează, de asemenea, echipa fiscală și cea juridică a PwC și D&B. Anda a coordonat un număr semnificativ de proiecte de achiziții, vânzări și reorganizari din diverse industrii (precum produse industriale si industrie alimentara, domeniul imobiliar, servicii medicale, comert cu amanuntul și distribuție, media și telecomunicații, energie), incluzand coordonarea proceselor de analiză juridică, redactarea și negocierea documentelor tranzacționale, precum și coordonarea proiectelor de reorganizare complexe.

Expertiza sa include dreptul comercial, dreptul muncii si dreptul mediului. Anda este recunoscută și recomandată de Chambers & Partners, Best Lawyers, IFLR 1000, Legal 500 ca avocat recomandat în domeniul Comercial / Fuziuni și Achiziții.

În plus, Anda este co-lector la cursurile Fuziuni și Achiziții la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Este vorbitor la evenimente de specialitate și publică articole pe subiecte legate de fuziuni și achiziții.

Anul trecut, de exemplu, a avut pe masa de lucru proiecte vitale pentru economia locală și regională. A fost implicată în proiectul Solina, oferind asistență la achiziționarea societății Supremia Grup SRL. A coordonat și dosarul prin care Cotecna Inspection a preluat Timex Surveyors SRL. De asemenea, a lucrat alături de Ascendis Health (Coast2Coast capital) în achiziționarea Sunwave Pharma SRL. Pe agenda sa de lucru regăsim și asistența oferită lui Ion Biianu la achiziționarea participațiilor deținute în Glisando SRL, Telurium Chemical Co SRL, Conf Met SA de un alt asociat. S-a implicat și în procesul de fuziune, în urma căruia DSV Solutions a absorbit Uti Logistics SRL. Un alt proiect în care a lucrat a fost cel în care a oferit asistență în procesul de fuziune, în urma căruia Sun Chemical SRL a absorbit Sun Chemical Publication Romania SRL. De asemenea, a oferit consiliere în procesul de fuziune, în urma căruia Netcity Telecom SRL a absorbit Direct One.

“Avocatura este o profesie foarte dinamică care îți cere o determinare permanentă pentru propriul progres. Pentru a fi un bun avocat, trebuie să vrei mai mult și să te lupți pentru a-ți atinge obiectivele. Consider că este una din acele profesii în care, doar pentru a putea practica la un nivel înalt, trebuie să înveți în permanență, să te perfecționezi și să aprofundezi cunoștințele din aria de expertiză”, a declarat Anda Rojanschi.

O altă doamnă partener în cadrul firmei este Manuela Guia. Avocata este membră a Baroului București și s-a alăturat echipei D&B David și Baias în anul 2003. Combinând cunoștințe de drept român și european, Manuela este expertă pe probleme de concurență, ajutor de stat, achiziții publice, drept comercial, protecția datelor și a acordat consultanță unor clienți multinaționali și locali în domeniul telecomunicații, industriile auto, retail și farmaceutică. De asemenea, a participat la elaborarea noii Legi privind achizițiile publice, precum și unor acte normative privind ajutorul de stat, și a acordat asistență în câteva cauze de anvergură în domeniul concurenței din România.

Manuela coordonează echipa de Concurență a D&B, ce furnizează o gamă completă de servicii juridice privind aspectele de concurență și totodată oferă asistență clienților pe parcursul investigațiilor de piață, precum și investigațiilor pe tema unor comportamente considerate anticoncurențiale.

Manuela a făcut parte din echipa care a obținut anularea unora dintre amenzile notorii aplicate de Consiliul Concurenței și a obținut interpretări și îndrumare din partea autorității de concurență cu privire la aspecte concurențiale complexe. De asemenea, a publicat articole de specialitate și a susținut prezentări și instruiri pe tematici antitrust și ajutor de stat și pregătește clienții în legătură cu investigațiile Consiliului Concurenței, prin intermediul unor inspecții tip mock dawn raids, manuale de bune practici concurențiale etc.

Anul trecut s-a implicat în foarte multe proiecte, pe lista sa de clienți afându-se UPC România, companie pentru care a oferit asistență generală pe chestiuni de dreptul concurenței. A fost alături Energobit SA, oferind asistență pe durata investigației lansate de Consiliul Concurenței pe piața energiei electrice; dar și de Rombat SA, oferind asistență pe durata investigației lansate de Consiliul Concurenței pe piața producției, distribuției și comercializării de acumulatori auto. Un alt proiect important a fost cel în care a fost alături de Lukoil, oferind asistență generală pe chestiuni de dreptul concurenței; analiza politicii de discount; asistență în fața Consiliului Concurenței; revizuirea politicilor de conformare cu regulile de concurență.

Lista clienților include și Vienna Insurance Group (BCR/Omniasig/Asirom), care a primit asistență pe durata investigației lansate de Consiliul Concurenței pe piața de asigurări. De asemenea, a derulat proiecte pentru clienți din industria turismului - ANAT, Eurolines, Paralela 45, Eximtur, Prompt Service Travel (Cocktail Holidays). În plus, a acordat asistență juridică mai multor companii cu diverse arii de activitate în proiecte de conformare GDPR, în contextul EU GDPR compliance programe.

O profesie provocatoare

O altă doamnă de succes din cadrul acestei firme este Amelia Teis, care acum doi ani a fost promovată Avocat Senior Coordonator. Amelia face parte din echipa de Litigii a D&B David și Baias, fiind specializată în litigii comerciale, administrative și achiziții publice. Amelia este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din Alba-Iulia și a urmat cursurile unui Masterat în Instituții de Drept Public și Privat din cadrul aceleiași universități, precum și cele ale Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. Este membră a Baroului Alba din decembrie 2003 și are o experiență de peste 12 ani ca avocat pledant.

Amelia a reprezentat cu succes numeroase companii multinaționale în procedurile de atribuire complexe a contractelor de achiziții publice cu valori estimate de peste 40 de millioane de Euro, precum și în litigii având ca obiect executarea contractelor de achiziții publice sau a celor finantate din fondurile europene. De asemenea, Amelia a reprezentat clienții în fața instanțelor de judecată din România, precum și a instanțelor arbitrale naționale și internaționale în numeroase acțiuni din sectoarele utilități, infrastructură, construcții, medical, energie și resurse naturale, apărare și securitate.

Amelia Teis consideră că principalele sale atu-uri sunt pasiunea lucrului bine făcut și ambiția de a găsi soluții, iar aceste caracteristici au condus mereu la evoluție profesională. De asemenea, este importantă viziunea de ansamblu asupra proiectelor, care este primordială pentru un avocat litigant. “Și, poate cel mai important, onestitatea față de client, care a însemnat dezvoltarea unor relații pe termen lung care echivalează cu cea mai importanta componentă a evoluției profesionale”, punctează Amelia Teis.

Din punctul său de vedere, avocatura este o profesie provocatoare, în care nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Este o meserie într-o continuă mișcare și evoluție.

Și pentru Ana-Maria Iordache profesia de avocat este una complexă, dinamică și motivantă, excluzând monotonia. “Este o profesie frumoasă, ce implică multe provocări, o dezvoltare continuă, ce ii oferă posibilitatea de a genera o schimbare, o soluție favorabilă pentru client, dar și pentru societatea în care trăiesc, prin intermediul cunoștințelor și al experienței dobândite. Profesia de avocat este totodată complicată pentru că într-adevăr trebuie să înțelegi în profunzime realitatea faptică și juridică, modalitatea de funcționare a unei Societăți, mecanismele actuale ale pieței în domenii variate de activitate”, subliniază expertul D&B David și Baias.

Pentru a te impune în acest domeniu principalele atu-uri sunt perseverența, atenția la detalii, creativitatea și intuiția. “Aceste atu-uri m-au ajutat să evoluez în această profesie și să gestionez astfel dosare complexe cu probleme dificile de drept. Pentru a reuși în această profesie, pe lângă solide cunoștințe juridice, este nevoie de inteligență, perseverență, tenacitate și eficiență maximă. Pe lângă aceste calități, nu este deloc de neglijat atenția la detalii, calitate care este în mod natural apanajul multor femei. Nu în ultimul rând, un alt atu extrem de important care m-a ajutat să evoluez în aceasta profesie este capacitatea de a înțelege domeniul și particularitățile tehnice ale afacerii clientului, ceea ce presupune de cele mai multe ori un efort suplimentar de a te familiariza cu noțiuni noi și extrem de tehnice”, arată Ana-Maria Iordache.

Ana-Maria are o vasta experiență în domeniul litigiilor fiscale și administrative, reprezentând cu succes numeroși clienți atât în fața autorităților și instanțelor de judecată din România, cât și în fața Curții Europene de Justiție. Avocatul a oferit servicii juridice unui număr mare de clienți, companii naționale și internaționale, din diferite industrii precum petrol și gaze, construcții, automotive, farmacie, telecomunicații și electronică. Într-una dintre cauzele de referință în care Ana-Maria a fost implicată, a reprezentat cu succes în fața instanțelor naționale de judecată unul dintre cei mai importanți jucători din România pe piața de energie într-o serie de litigii fiscale, în urma cărora au fost anulate o serie de decizii de impunere și proceduri de executare silită emise de autoritățile fiscale române pe parcursul a patru ani de litigii. Totodată, Ana-Maria a reprezentați doi clienți importanți pe parcursul procedurilor complexe derulate în fața Curții Europene de Justiție. De asemenea, Ana-Maria este în mod constant lector la numeroase conferințe pe teme de fiscalitate.

Ana-Maria este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea "A.I.Cuza” Iași și deține o diplomă de master în Drept European, obținută în cadrul aceleiași universități. A urmat de asemenea cursurile de drept european ale Facultății de Drept din cadrul Universității Modena e Reggio Emilia, Italia.

Promovată în 2016 pe pozitia de Avocat Senior Coordonator, Bianca Naghi este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității “Babes-Bolyai”, Bianca a început cariera de avocat în D&B David și Baias imediat după admiterea în Baroul București și finalizarea unui program de internship în Luxemburg.

Bianca asistă clienți naționali și internaționali din diverse sectoare de industrie în legătură cu întreaga paletă de proiecte referitoare la dreptul concurenței (concentrări economice, ajutor de stat și investigații).

Experiența acumulată în cadrul cazurilor importante instrumentate de Consiliul Concurenței în România, precum și abilitățile sale tehnice remarcate de către clienți justifică poziția de coordonator pe care Bianca o are în cadrul echipei de concurență a D&B David și Baias și rolul pe care îl are în menținerea societății ca lider în această arie de drept în România.

În plus față de specializarea de dreptul concurenței, Bianca este implicată în proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal și proprietate intelectuală.

Most Advanced Responsive Page builder for Joomla

Who's Online

Avem 16 vizitatori și nici un membru online

About Us

Lady Lawyer este un site de știri din grupul BizLawyer care urmărește să consolideze rolul jucat de femei în profesia de avocat și profesiile conexe.